W tej
wersji naleśników mąkę zwykłą zastąpiłam mąką pełnoziarnistą – naleśniki wtedy
mają bardziej wytrawny smak, jednak bardzo dobrze komponują się na słodko jak i
na słono. Dla moich dzieci przygotowałam wersję z duszonymi jabłkami –
pokrojone w kostkę jabłka podsmażyłam na odrobinie masła z dodatkiem brązowego
cukru i cynamonu. Taką wersję również Wam polecam.
Naleśniki
to fajna alternatywa na szybkie śniadanie, pieczemy o kilka naleśników więcej,
wkładamy do lodówki i rano tylko nakładamy na nie ulubione dodatki J
Szybko i zdrowo J Pamiętamy aby do
takiego naleśnika zjeść jeszcze jakiś owoc – i wtedy już nasz organizm będzie
wniebowzięty J
Składniki na naleśniki:
100 g mąki
około 1 szkl. mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól
Mąkę mieszamy z mąką aby uzyskać konsystencję gęstej
śmietany. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem, wlewamy olej.
Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy naleśniki – bez
tłuszczu – z obu stron na złoty kolor. Tłuszcz dodany do ciasta naleśnikowego
powoduje, że naleśniki nie przywierają się do patelni.
Dodatkowo:
70 g serka wiejskiego
1 łyżeczka ulubionej konfitury
Ziarenka serka wiejskiego oddzielamy od śmietanki (będzie
nam ona potem potrzebna do dekoracji). Na naleśnik wykładamy konfiturę oraz
serek, naleśnik składamy na pół i polewamy delikatnie śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)