Zastanawiasz
się czasem jak tu przemycić warzywo do codziennych posiłków? Mój sposób to –
ciasteczka marchewkowe. Są fantastyczne w smaku, szybkie w przygotowaniu oraz zachęcają
pięknym pomarańczowym kolorem. Polecam J
Składniki:
150 g marchwi
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
130 g miękkiego masła
Dodatkowo:
Dżem owocowy
Cukier puder do dekoracji
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych
oczkach. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem
pudrem. Dodajemy cukier waniliowy, startą marchewkę i masło. Ciasto wyrabiamy,
owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto należy rozwałkować na
placek grubości około 2-3 mm i wykrawamy foremkami różne kształty. Ciasteczka układamy
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180°C przez 18 minut. Studzimy na kratce.
Połowę ciasteczek smarujemy dżemem i
przykrywamy suchymi ciasteczkami. Przełożone ciasteczka posypujemy cukrem
pudrem.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)