środa, 22 stycznia 2014

Ciasteczka marchewkowe

Zastanawiasz się czasem jak tu przemycić warzywo do codziennych posiłków? Mój sposób to – ciasteczka marchewkowe. Są fantastyczne w smaku, szybkie w przygotowaniu oraz zachęcają pięknym pomarańczowym kolorem. Polecam J
Składniki:
150 g marchwi
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
130 g miękkiego masła

Dodatkowo:
Dżem owocowy
Cukier puder do dekoracji

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy cukier waniliowy, startą marchewkę i masło. Ciasto wyrabiamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto należy rozwałkować na placek grubości około 2-3 mm i wykrawamy foremkami różne kształty. Ciasteczka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 18 minut. Studzimy na kratce.

Połowę ciasteczek smarujemy dżemem i przykrywamy suchymi ciasteczkami. Przełożone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)