sobota, 25 stycznia 2014

Kopytka

Zastanawiacie się czasami co by tu zrobić z ziemniakami, które zostały Wam z obiadu? Już nie musicie kombinować - wystarczą dobrze nam znane kopytka. Można je serwować jako oddzielne danie, jak w tym przypadku, idealnie również komponują się jako dodatek do mięsa/sosu mięsnego.

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1łyżka oliwy/oleju
1 łyżka mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
sól

Ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Z gotowej masy formujemy wałek, kroimy nożem na ukos. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gdy zaczną wypływać odliczamy 3-4 minuty i przekładamy na talerz.

Podajemy z roztopionym masłem, brązowym cukrem i cynamonem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)