Zastanawiacie się czasami co by tu zrobić z ziemniakami, które zostały Wam z obiadu? Już nie musicie kombinować - wystarczą dobrze nam znane kopytka. Można je serwować jako oddzielne danie, jak w tym przypadku, idealnie również komponują się jako dodatek do mięsa/sosu mięsnego.
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1łyżka oliwy/oleju
1 łyżka mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
sól
Ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy
wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Z gotowej masy formujemy wałek, kroimy
nożem na ukos. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gdy zaczną wypływać
odliczamy 3-4 minuty i przekładamy na talerz.
Podajemy z roztopionym masłem, brązowym cukrem i cynamonem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)