Moja babcia najczęściej
przygotowywała taką surówkę gdy na obiad podawała rybę. I jakoś tak mi zostało
w pamięci – ale do pieczonego kurczaka również pasuje J
Zimą warto zjadać kapustę kiszoną.
Jest ona bardzo zdrowa i ma właściwości odmładzające. Ma tylko 20 kcal na 100g
więc można zajadać się nią woli.
Składniki:
500 g
kapusty kiszonej
1 marchewka
1 słodkie
jabłko
sól/pieprz
świeżo mielone do smaku
2 łyżki
oliwy
Kapustę odsączamy i przekładamy do miski. Marchew ścieramy na
tarce o drobnych oczkach, przekładamy do kapusty.
Jabłko obieramy, ścieramy
również na tarce o małych oczkach i przekładamy do kapusty. Wszystkie składniki
mieszamy, dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz oliwę. Odstawiamy na około 20
minut do lodówki aby smaki się połączyły.
Opcjonalnie można dodać odrobinę mielonego kminku, na zdrowie
dla żołądka J
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)