Od momentu kiedy
stałam się miłośniczką pieczenia chleba – i również od chwili gdy w końcu udało
mi się wyhodować zaczyn żytni szukam w Internecie coraz to nowsze przepisy na
chleby. Kto wie może przyjdzie taki dzień kiedy sama wymyślę swoją własną kombinację…
J
Przygotowywanie chleba
rozkładamy na dwa dni – tak to już wygląda z chlebkami na zakwasie J
poniżej przedstawiam Wam mój system godzinowy na pieczenie chlebka – ważne jest
aby zachować odpowiednie przerwy jak poniżej.
Składniki na zaczyn:
150 g aktywnego zakwasu
175 g ciepłej wody
175 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 1000)
I dzień godzina 20:00
Przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy
dokładnie, przykrywamy bawełnianą ściereczką (aby zaczyn mógł sobie oddychać) i
zostawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12h. W tym czasie zaczyn powinien
podwoić objętość.
Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn z dnia poprzedniego
325 g ciepłej wody
500 g mąki pszennej (typ 500)
1 ¾ łyżeczki soli
II dzień godzina 8:00
Do zaczynu dodajemy wodę, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia
się składników i następnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Można również pomóc
sobie mikserem – jeśli oczywiście posiadacie specjalną końcówkę (tzw. hak). Po
tak długim wyrabianiu ciasto stanie się elastyczne i będzie łatwo odchodzić od
ręki.
Z ciasta tworzymy kulkę, przekładamy do miski wysmarowanej
oliwą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w temperaturze
pokojowej przez 2-3 godziny. Ciasto w tym czasie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek, przykrywamy
bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1h.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 40 minut.
Studzimy na kratce, kroimy gdy będzie całkiem zimny.
Pozostaje mi życzyć Wam tylko smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)