poniedziałek, 24 lutego 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Od momentu kiedy stałam się miłośniczką pieczenia chleba – i również od chwili gdy w końcu udało mi się wyhodować zaczyn żytni szukam w Internecie coraz to nowsze przepisy na chleby. Kto wie może przyjdzie taki dzień kiedy sama wymyślę swoją własną kombinację… J
Przygotowywanie chleba rozkładamy na dwa dni – tak to już wygląda z chlebkami na zakwasie J poniżej przedstawiam Wam mój system godzinowy na pieczenie chlebka – ważne jest aby zachować odpowiednie przerwy jak poniżej.

Składniki na zaczyn:
150 g aktywnego zakwasu
175 g ciepłej wody
175 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 1000)

I dzień godzina 20:00
Przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, przykrywamy bawełnianą ściereczką (aby zaczyn mógł sobie oddychać) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12h. W tym czasie zaczyn powinien podwoić objętość.

Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn z dnia poprzedniego
325 g ciepłej wody
500 g mąki pszennej (typ 500)
1 ¾ łyżeczki soli

II dzień godzina 8:00
Do zaczynu dodajemy wodę, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia się składników i następnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Można również pomóc sobie mikserem – jeśli oczywiście posiadacie specjalną końcówkę (tzw. hak). Po tak długim wyrabianiu ciasto stanie się elastyczne i będzie łatwo odchodzić od ręki.

Z ciasta tworzymy kulkę, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 2-3 godziny. Ciasto w tym czasie zwiększy swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1h.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 40 minut.

Studzimy na kratce, kroimy gdy będzie całkiem zimny.


Pozostaje mi życzyć Wam tylko smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)