Nazywane są również serowymi kopytkami.
Bardzo szybkie w wykonaniu i mega pyszniutkie. W szczególności uwielbiane są
przez dzieci.
Składniki:
250 g sera białego
½ szkl. mąki
1 jajko
8 g cukru
waniliowego
Szczypta soli
Ser rozgniatamy
łyżką – jeśli macie czas możecie zmielić ale nie jest to konieczne. Ser
mieszamy z żółtkiem cukrem waniliowym, mąką i solą. Ubijamy pianę z białka i
delikatnie mieszamy z masą serową. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, z masy
serowej formułujemy wałek i kroimy ukośne kawałeczki – „kopytka”.
Na gotującą się
osoloną wodę wrzucamy pierogi. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2 minuty.
Wykładamy na talerz.
Możemy podawać z
masłem, cynamonem i brązowym cukrem – radość dla podniebienia J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)