Ten sernik jest
bajeczny… sam smak sera idealny… Jak dla mnie dodanie do sera śmietany jest
strzałem w dziesiątkę. Staje się on dzięki temu mocno kremowy. przepis podpatrzony z bloga.
Składniki na kruchy kakaowy spód:
85g mąki pszennej
1 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki kakao
50g rozpuszczonego masła
1 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki kakao
50g rozpuszczonego masła
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy rozpuszczone
masło i dalej mieszamy aż do powstania mokrych okruszków.
Kruche ciasto wykładamy na formę o wielkości 20x20 cm
Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni.
Spód mamy w piekarniku więc zabieramy się za przygotowanie masy
serowej.
Składniki na masę serową:
500g półtłustego twarogu
225g kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
120g cukru
4 jajka
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
225g kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
120g cukru
4 jajka
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
Ser mielimy
trzykrotnie. Jest to istotny proces, gdyż łatwiej się później pracuje na takim
serze. Twaróg przekładamy do misy miksera, wrzucamy cukier i wszystko razem
miksujemy na średnich obrotach.
Gdy ser połączy się
z cukrem zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym jajku. Gdy jedno jajko
połączy się całkowicie z masą serową dokładamy dopiero drugie. Następnie
dodajemy cukier waniliowy, budyń proszku
i wszystko delikatnie ale już krótko mieszamy.
Wykładamy na
podpieczony spód i pieczemy 50 minut w temperaturze 180˚C. Zostawiamy w
piekarniku do wystygnięcia.
Polewa:
100 g czekolady
gorzkiej 70%
25 g masła
1 łyżka żurawiny
1 łyżka orzechów
nerkowca
Czekoladę razem z
masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej lekko przestudzonej czekolady
dodajemy bakalie, mieszamy i dekorujemy zimny już sernik. Wstawiamy na kilka
godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
Teraz dopiero możemy
się zajadać pysznościami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)