niedziela, 2 lutego 2014

Sernik śmietankowy z polewą z czekolady z dodatkiem żurawiny i orzechów nerkowca


Ten sernik jest bajeczny… sam smak sera idealny… Jak dla mnie dodanie do sera śmietany jest strzałem w dziesiątkę. Staje się on dzięki temu mocno kremowy. przepis podpatrzony z bloga.

Składniki na kruchy kakaowy spód:
85g mąki pszennej
1 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki kakao
50g rozpuszczonego masła

W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy rozpuszczone masło i dalej mieszamy aż do powstania mokrych okruszków.

Kruche ciasto wykładamy na formę o wielkości 20x20 cm

Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni.

Spód mamy w piekarniku więc zabieramy się za przygotowanie masy serowej.

Składniki na masę serową:
500g półtłustego twarogu
225g kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
120g cukru
4 jajka
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego

Ser mielimy trzykrotnie. Jest to istotny proces, gdyż łatwiej się później pracuje na takim serze. Twaróg przekładamy do misy miksera, wrzucamy cukier i wszystko razem miksujemy na średnich obrotach.

Gdy ser połączy się z cukrem zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym jajku. Gdy jedno jajko połączy się całkowicie z masą serową dokładamy dopiero drugie. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budyń  proszku i wszystko delikatnie ale już krótko mieszamy.

Wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 50 minut w temperaturze 180˚C. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej 70%
25 g masła
1 łyżka żurawiny
1 łyżka orzechów nerkowca

Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej lekko przestudzonej czekolady dodajemy bakalie, mieszamy i dekorujemy zimny już sernik. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

Teraz dopiero możemy się zajadać pysznościami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)