Gęste, pożywne zupy krem często goszczą w moim menu. Są zdrowe,
smaczne. Zupę krem można przygotować z najrozmaitszych warzyw. Dzisiaj
przedstawiam połączenie marchwi z pomidorami – ciekawe nie da się ukryć J
Najlepsze tego typu zupy są na noc – nie obciążamy wtedy tak bardzo żołądka J
także polecam mocno takie zupki na podwieczorek/kolację.
Składniki:
1 puszka pomidorów
250 ml przecieru pomidorowego
2 średnie marchewki (250g)
2 cebule
250 ml bulionu warzywnego
½ łyżeczka ziół prowansalskich
1 cm imbiru
sól/pieprz do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego
Cebulę kroimy w piórka. W garnku
podgrzewamy olej i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Chwilkę podsmażamy. Marchew
kroimy w plasterki, dorzucamy do cebulki, smażymy 2 minuty. Zalewamy bulionem i
gotujemy około 30 minut – aby marchewka była miękka. Dodajemy pomidory w puszce
oraz przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut. Zupę
miksujemy blenderem, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze dolą i pieprzem
Podajemy z odrobiną jogurtu
naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)