Składniki:
500 g mąki
300 ml ciepłej
wody (nie gorącej)
1 łyżeczka
cukru
2 łyżeczki
soli
50 g
świeżych drożdży
3 łyżki
oliwy z oliwek
Drożdże kruszymy,
zalewamy 100 ml wody, wsypujemy cukier oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy całość do połączenia
się składników. Powinna Wam wyjść masa o konsystencji gęstej śmietany, Jeśli
macie zbyt rzadkie dodajcie troszkę mąki, jeśli zbyt gęste – odrobinę wody. Zaczyn
przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Mąkę
przesiewamy do miski, dodajemy 200 ml wody, sól, cały zaczyn. Ciasto wyrabiamy
do połączenia się składników. Ja używam miksera ze specjalna końcówką. Gdy
składniki się połączą dodajemy olej i dalej wyrabiamy około 2-3 minut. Ciasto
przykrywamy bawełnianą ściereczką o odstawiamy na około 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na stolnicę, formułujemy z niego albo jedna dużą pizze albo
kilka mniejszych – wg uznania. Przekładamy na blachę, pozwalamy ciastu odpocząć
jeszcze około 10 minut i nakładamy składniki na jakie mamy ochotę.
Poniżej wgląd
na moją pizze J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)