Składniki:
125 g
miękkiego masła
½ szkl.
płynnego miodu
½ szkl.
brązowego cukru
2 ½ szkl.
mąki pszennej
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżeczka
mielonego imbiru
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
Masło z cukrem
ucieramy na gładki krem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Jeśli wyjdzie bardzo klejące, dosypujemy mąkę.
Gotowe
ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Stolnicę
podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim schłodzone ciasto na grubość 3 mm.
Foremkami wycinamy pierniczki
Gotowe
pierniczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na
180°C.
Pieczemy 8-10 minut, aż będą złociste.
Studzimy na
kratce, zimne przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiamy aż
zmiękną, może to trwać nawet 3-4 tygodnie. Gdy będą już miękkie przyzdabiamy
lukrem i można posypać do dekoracji brązowym cukrem, cynamonem bądź różnego
rodzaju ozdobami.
Pierniczki
świeżo wyjęte z piekarnika są miękkie, jednak po chwili twardnieją.
Przykładowy
przepis na lukier:
1 ½ szkl.
cukru pudru
2 łyżki wody
lub soku z cytryny
Wszystkie
składniki wymieszaj, aż uzyskasz bardzo gęstą masę. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)