Składniki na zaczyn:
650 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
100 g aktywnego zakwasu żytniego
I
dzień godzina 20:00
Wszystkie składniki mieszamy. miskę
przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na całą
noc.
Składniki na ciasto właściwe:
600 g mąki pszennej
25 g soli
cały zaczyn z dnia poprzedniego
II
dzień godzina 8:00
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski,
ciasto wyrabiać 10 minut aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.
Można również wyrabiać zis tao mikserem przez około 8 minut.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy
na 4 godziny w ciepłe miejsce(temperatura pokojowa). Co godzinę przez 30 sekund
wyrabiamy i zagniatamy ciasto. Sprzyja to napowietrzaniu – powstają wielkie
dziury co jest widoczne po upieczeniu. Chleb jest dzięki temu mocno napuszony.
II
dzień godzina 12:20
Z ciasta formułujemy bochenki, wykładamy na
blachę, przykrywamy i zostawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Jeśli
posiadacie kosze do wyrastania chleba – posłużcie się nimi J
II
dzień godzina 15:00
Chleb pieczemy 40 minut. Pierwsze 10 minut w
temperaturze 250°C, kolejne 30 minut w 200°C. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Piękne pieczywko , u mnie z tym trochę gorzej , ale się uczę :D
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje chleby :) Chyba muszę spróbować upiec dla moich głodomorów :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJakbyś potrzebowała zakwas to wiesz gdzie mnie szukać :)