sobota, 1 lutego 2014

Granola – domowe musli



Możecie kupować gotowe musli, zawierające pełno składników które trudno nam wymówić, przeczytać itp. Możecie również zadbać o swoje zdrowie przygotowując domową wersję musli. Ja przedstawiam Wam dodatki, z którymi robię najczęściej jednakże możecie wybrać każdego rodzaju orzechy/suszone owoce – wszystko co lubicie J Zwróćcie również uwagę na to aby wybrać płatki owsiane górskie, a nie błyskawiczne.

Składniki:
3 szkl. płatków owsianych górskich
1 szkl. orzechów włoskich
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka nasion dyni
1 łyżka siemienia lnianego
½ szkl. miodu
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
1 szkl. moreli suszonych
½ szkl. żurawiny suszonej

Orzechy siekamy, niezbyt drobno. Piekarnik nagrzewamy na 180°C

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy na nią płatki owsiane, orzechy, słonecznik, dynię, siemię lniane, posypujemy całość cukrem i cynamonem, zalewamy miodem i dokładamy na wierzch masło. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, co 5 minut mieszając wszystkie składniki znajdujące się na blasze.


W czasie gdy część musli wylądowała w piekarniki my mamy czas na posiekanie reszty bakalii. Wszystkie owoce wykładamy na deskę i również niezbyt drobno siekamy.

Po 20 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika, dorzucamy bakalie, mieszamy. Czekamy aż ostygnie, następnie całość przekładamy do szczelnie zamkniętych słoikach. Można przechowywać nawet kilka tygodni


Zachęcam do wypróbowania :)




1 komentarz:

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)