Prawdziwe męskie danie… do tego kufel piwa i
mega szczęśliwy facet J
Składniki:
1
golonka
½
selera
1
marchewka
1
pietruszka
1
cebula
3
ziela angielskie
3
liście laurowe
3
ząbki czosnku
120
ml piwa
Sól/pieprz
Golonkę
opalamy nad gazem i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy seler, marchew
i pietruszkę, cebulę podpieczoną na suchej patelni, ziele angielskie, liście
laurowe, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa. Ugotowane mięso wyjmujemy
na blachę do pieczenia i nacieramy wyciśniętym czosnkiem, podlewamy kilkoma
łyżkami wywaru, 40 ml piwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 45
minut, aż skórka się zarumieni. W 15 i 30 minucie dolewamy po 40 ml piwa,
podlewając wytworzonym sosem całą golonkę.
Składniki
na kapustę:
½
kg kapusty kiszonej
2
cebulę
½
szkl. suszonych grzybów, wcześniej zalanych ciepłą wodą
5
suszonych śliwek
100
ml wywaru z gotującej się golonki
1
łyżka masła
1
ziele angielskie
1
liść lautowy
1
łyżka majeranku
1
łyżka kminku
Sól/pieprz
Kapustę
płuczemy, kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy 100 ml wywaru, dodajemy grzyby,
pokrojone drobno śliwki, majeranek i kminek. Cebule kroimy w piórka i
podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty.
Dusimy do miękkości.
Gotową
golonkę podajemy razem z kapustą.
Smacznego
J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)