niedziela, 2 lutego 2014

Lasagne z kapusty

Lubicie lazanie? A kto jej nie lubi… J Jednak dzisiaj przedstawiam Wam wersję bez makaronu. Pomyślicie jak to możliwe żeby danie makaronowe podać bez makaronu? Hmm… a no da się. Makaron zastępujemy kapustą i przekładamy warstwami. Mnie smakuje :)

Składniki:
1 główka białej kapusty
450 g mięsa mielonego z indyka (u mnie udziec)
3 cebule
500 g przecieru pomidorowego
2 łyki oleju rzepakowego
Przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz, chili (1/4 łyżeczki)

Kapustę w całości wkładamy do gotującej się wody na około 10 minut. Chodzi o to aby liście delikatnie schodziły, nie pękały. 

Kapustę wyjmujemy z wody, czekamy aż chwilkę przestygnie i zdejmujemy z niej liście. Ja wykorzystałam 8 liści, jednak miałam sporą kapustę.

Mięso mielone marynujemy w przyprawach i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Cebule siekamy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Do podpieczonego mięsa dodajemy cebulę, smażymy 2 minutki i zalewamy przecierem pomidorowym. Całość gotujemy około 15 minut aby mięso wchłonęło odrobinę sosu – będzie wtedy mocno soczyste.

Naczynie żaroodporne wykładamy kapustą, wylewamy 1/3 sosu mięsno-pomidorowego i tak robimy 3 warstwy. Na samej górze nakładamy kapustę podwójnie, gdyż zewnętrzna warstwa może się mocno podpiec i nie nadaje się wtedy do jedzenia. Ja osobiście nie piekłam pod przykryciem gdyż chciałam aby lasagne była dość zbita, a kapusta oddawała wodę która w trakcie pieczenia regularnie odparowywała.

Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)