Składniki:
1 główka
białej kapusty
450 g mięsa
mielonego z indyka (u mnie udziec)
3 cebule
500 g
przecieru pomidorowego
2 łyki oleju
rzepakowego
Przyprawy:
kminek, majeranek, sól, pieprz, chili (1/4 łyżeczki)
Kapustę w
całości wkładamy do gotującej się wody na około 10 minut. Chodzi o to aby
liście delikatnie schodziły, nie pękały.
Kapustę wyjmujemy z wody, czekamy aż
chwilkę przestygnie i zdejmujemy z niej liście. Ja wykorzystałam 8 liści,
jednak miałam sporą kapustę.
Mięso
mielone marynujemy w przyprawach i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Cebule
siekamy w piórka.
Na patelni
rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Do podpieczonego mięsa dodajemy cebulę,
smażymy 2 minutki i zalewamy przecierem pomidorowym. Całość gotujemy około 15
minut aby mięso wchłonęło odrobinę sosu – będzie wtedy mocno soczyste.
Naczynie
żaroodporne wykładamy kapustą, wylewamy 1/3 sosu mięsno-pomidorowego i tak
robimy 3 warstwy. Na samej górze nakładamy kapustę podwójnie, gdyż zewnętrzna
warstwa może się mocno podpiec i nie nadaje się wtedy do jedzenia. Ja osobiście
nie piekłam pod przykryciem gdyż chciałam aby lasagne była dość zbita, a
kapusta oddawała wodę która w trakcie pieczenia regularnie odparowywała.
Pieczemy 35
minut w piekarniku nagrzanym do 190°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)