poniedziałek, 24 lutego 2014

Gulasz mięsny



Łatwy sposób na porządny obiad. Gulasz jest potrawą uniwersalną. Pasują do niego ziemniaki, kasza jak i kromka chleba. Idealnie komponuje się z buraczkami czy ogórkiem kiszonym/konserwowym. Nie wymaga wielkiej wiedzy kulinarnej, a jest bardzo smaczny J

Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
1 litr bulionu mięsno-warzywnego
2 cebule
Sól/pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
¼ łyżeczki chili
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 łyżki oleju

Do zagęszczenia:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Mięso myjemy, kroimy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i chili. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną cebulę, chwilę smażymy. Wrzucamy zamarynowane mięso i smażymy tak długo aż mięso nabierze złocistego koloru. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziela i dusimy pod przykryciem około godziny – aż mięso będzie mięciutkie.

Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i chwilkę mieszamy. Przekładamy do gulaszu – w ten sposób troszkę go zagęścimy.


Czekamy aż gulasz zacznie się gotować, chwilę jeszcze mieszamy i gotowe J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)