Łatwy sposób na porządny obiad. Gulasz jest potrawą
uniwersalną. Pasują do niego ziemniaki, kasza jak i kromka chleba. Idealnie
komponuje się z buraczkami czy ogórkiem kiszonym/konserwowym. Nie wymaga
wielkiej wiedzy kulinarnej, a jest bardzo smaczny J
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
1 litr bulionu mięsno-warzywnego
2 cebule
Sól/pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
¼ łyżeczki chili
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 łyżki oleju
Do zagęszczenia:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Mięso myjemy, kroimy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i
chili. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną cebulę,
chwilę smażymy. Wrzucamy zamarynowane mięso i smażymy tak długo aż mięso
nabierze złocistego koloru. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziela i
dusimy pod przykryciem około godziny – aż mięso będzie mięciutkie.
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i chwilkę mieszamy.
Przekładamy do gulaszu – w ten sposób troszkę go zagęścimy.
Czekamy aż gulasz zacznie się gotować, chwilę jeszcze
mieszamy i gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)