Składniki:
300 g mielonego mięsa z udźca
indyka
1 łyżeczka słodkiej papryki w
proszku
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka kminku
100 g ryżu parboiled
¾ szkl. czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
Mięso mielone marynujemy w
przyprawach i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Gdy mięso mielone nam się
marynuje, mamy czas na przygotowanie bulionu oraz sosu pomidorowego.
Składniki na bulion:
½ l wody
2 marchewki
1 por – biała część
½ selera
½ pietruszki
½ łyżeczki soli
odrobina pieprzu świeżo zmielonego
Najpierw zajmujemy się
przygotowaniem bulionu. Do garnka wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować
wsypujemy warzywa pokrojone w talarki, sól i pieprz. Gotujemy bez przykrycia
przez 20 minut.
Składniki na sos pomidorowy:
500 g przecieru pomidorowego
2 średniej wielkości cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżka oleju
Sól/pieprz do smaku
½ łyżeczki cukru
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę
kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni. Dodajemy drobno
posiekany czosnek oraz przecier pomidorowy. Dodajemy wszystkie przyprawy i
dusimy pod przykryciem 15 minut.
Gdy bulion się gotuje, sos pomidory
dusi – walczymy dalej z zapiekankąJ
Mięso mielone wyjmujemy z lodówki i
smażymy na rozgrzanej patelni, na której daliśmy 1 łyżkę oleju. Gdy mięso
nabierze ładnego brązowego koloru dodajemy do niego ryż i dalej smażymy minutę,
co jakiś czas mieszając. Kolejno dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę.
Smażymy kolejną minutę.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy
mięso mielone, sos pomidorowy, mieszamy i na koniec zalewamy bulionem razem ze
wszystkimi warzywami. Delikatnie mieszamy wszystko.
Naczynie żaroodporne przykrywamy
pokrywą lub folią aluminiową (jeśli pokrywy nie posiadamy) i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika
odstawić zapiekankę na 5 minut i po tym czasie można śmiało siadać do stołu i
zjadać J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)