Przepis pochodzi z tej strony
Składniki:
500
g półtłustego twarogu zmielonego
3
jajka
3
łyżki kwaśnej śmietany 18%
3
łyżki cukru
16
g cukru waniliowego
1
łyżeczka sody oczyszczonej
2
½ szkl. mąki pszennej
Szczypta
soli
Do
miski wrzucamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto. Delikatnie może się
kleić. Na stolnicę wysypujemy mąkę, wykładamy ciasto. Rozpłaszczamy rękami
ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką wycinamy krążki, w każdym krążku
kieliszkiem wycinamy kółeczka. Powstają nam w taki sposób oponki i miniaturowe
pączusie. Zawsze najpierw smażę malutkie pączusie, potem oponki.
Olej
rozgrzewamy, oponki smażymy przez około 1 minutę na każdej stronie – aż staną
się złote.
Gotowe
oponki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i obsypujemy obicie
cukrem pudrem.
Smacznego.
Mniami! Uwielbiam takie oponki <3
OdpowiedzUsuń