Prawdziwa rewolucja, radość dla podniebienia.
Kurczak wyszedł soczysty, delikatny… pyszny. O niebo lepszy od kurczaka
posypanego przyprawą do kurczaka i papryką. Można go podawać obowiązkowo z
sałatką ze świeżych warzyw. Idealnie też komponuje się z pieczonymi ziemniakami
czy ryżem.
Przepis pochodzi z książki Rewolucja na
talerzu + moje modyfikacje J
Składniki:
1
kurczak o wadze 1,5 kg
1
główka czosnku
1
cytryna
2
łyżki oliwy z oliwek
Sól/pieprz
odrobina
ziół prowansalskich
papryka
słodka w proszku
Kurczaka
dokładnie myjemy, osuszamy, oprószamy sola i pieprzem na zewnątrz i w środku.
Czosnek
obieramy. 4 ząbki siekamy drobno. Do miseczki wlewamy oliwę, zioła
prowansalskie, posiekamy czosnek, pieprz, otartą skórkę z cytryny. Gotową
marynatą nacieramy kurczaka, również pod skórą i w środku. Wstawiamy do lodówki
na 3h.
Cytryny
kroimy na ósemki i razem z pozostałym czosnkiem wkładamy do środka kurczaka.
Nadzianego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Posypujemy
słodka papryką.
Jeśli
nie posiadamy naczynia z pokrywą możemy piec kurczaka w rękawie lub przykrytego
folia aluminiową.
Kurczaka
wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 1h. po tym czasie odkrywamy
pokrywę, piekarnik przełączamy na funkcję grill i pieczemy jeszcze 20 minut.
Gotowe
J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)