niedziela, 8 grudnia 2013

Chleb śniadaniowy



Ulubiony chleb mojego męża. Wiele testowałam – zależało mi ale tak często nie kupował chleba w piekarni tylko zasmakował w końcu w wypiekach domowych i udało mi się. Chleb jest delikatny, mocno chrupiący. I jak każdy chlebek drożdżowy – bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:
500 g mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g drożdży
500 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy 100 ml wody i dodajemy 3 łyżki mąki pszennej. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki, Zaczyn powinien mieć konsystencję gęste śmietany. Przykrywamy ściereczką na 15 minut.
Pozostałą mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, wlewamy wodę i zaczyn. Wyrabiamy ciasto około 2-3 minut. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką oczywiście.
Ciasto przelewamy do tortownicy albo do 2 małych keksówek – wedle upodobań i ponownie odstawiamy na około 15 minut aby odpoczęło pod ściereczką.
Wstawiamy do nagrzanego do 200°C funkcja termo obieg (220°C bez termo obiegu) i pieczemy 40 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce – będzie wtedy miało chrupiący spód.

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)