Ulubiony chleb mojego męża. Wiele testowałam
– zależało mi ale tak często nie kupował chleba w piekarni tylko zasmakował w
końcu w wypiekach domowych i udało mi się. Chleb jest delikatny, mocno
chrupiący. I jak każdy chlebek drożdżowy – bardzo prosty i szybki w
przygotowaniu.
Składniki:
500 g mąki
pszennej
1 szkl. mąki
pszennej pełnoziarnistej
50 g drożdży
500 ml
ciepłej wody
1 łyżeczka
soli
Zaczynamy od
przygotowania zaczynu. Drożdże wkruszamy do miski, zalewamy 100 ml wody i
dodajemy 3 łyżki mąki pszennej. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki, Zaczyn
powinien mieć konsystencję gęste śmietany. Przykrywamy ściereczką na 15 minut.
Pozostałą
mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, wlewamy wodę i zaczyn. Wyrabiamy
ciasto około 2-3 minut. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,
przykryte ściereczką oczywiście.
Ciasto
przelewamy do tortownicy albo do 2 małych keksówek – wedle upodobań i ponownie
odstawiamy na około 15 minut aby odpoczęło pod ściereczką.
Wstawiamy do
nagrzanego do 200°C funkcja termo obieg (220°C bez termo obiegu) i pieczemy 40
minut.
Upieczone
ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce – będzie wtedy miało chrupiący
spód.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)