niedziela, 15 grudnia 2013

Domowa konserwa z boczkiem


Konserwa domowa to sposób na szybką przekąskę dla znajomych. Gdy mamy ją w lodócwę wystarczy tylko świeży chlebek, ogórek kiszony a powstaje uczta nie z tej ziemi :)

Składniki:
1 kg surowego boczku ( najlepszy jesr pół na pół, czyli połowa mięsa połowa boczku, bo jednak konserwa to konserwa)
2 marchewki
1/2 pietrzuszki
1/4 selera
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
jarzynka, pieprz

Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa.Wstawiamy na ogień i wrzucamy wszystkie przyprawy. Zalewamy tyle wodą, aby przykryć boczek. Gdy zacznie się gotować przestawiamy na mały palnik. gotujemy do momentu wyparowania się całej wody (delikatnie zaczyna się przywierać od spodu). Wtedy wiemy że jest idealne. Mięso w tym czasie jest już mięciutkie. Bierzemy ubijak do ziemniaków i ubijamy delikatnie na gładką masę. Przekładamy do pojemników i zjadamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)