niedziela, 8 grudnia 2013

Kapusta włoska duszona z wędzonym boczkiem


Składniki:
1/4 główki włoskiej kapusty
1 duża cebula
3 plastry wędzonego boczku 
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
sól/pieprz do smaku
100 ml wywaru drobiowego

Boczek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię i powoli smażymy.Cebulę kroimy w paseczki, dodajemy do boczku razem z łyżką oleju i masłem. Kapustę drobno siekamy, dodajemy na patelnię do cebuli i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do całkowitego wyparowania płynu - około 15 minut. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można również dodać świeży koperek.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)