niedziela, 15 grudnia 2013

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem



Jak dla mnie jest to najlepsze i najszybsze drożdżowe ciasto na ciasteczka. Robię z nich nie tylko rożki pokazane na zdjęciu, ale i rogaliczki. 

Potrzebujesz:
4 szklanki mąki
4 żółtka
1 kostka margaryny
1 szklanka śmietany 18% (najlepsza Piątnica)
4 dkg drożdży
szczypta soli
marmolada

Śmietanę mieszasz z drożdżami na jednolitą masę. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, pokrojoną margarynę, żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę wymieszaną z drożdżami. Teraz najmniej przyjemna robora - zagniatanie ciasta :) Jak już ciasto zacznie odchodzić od ręki rozwałkuj prostokąt. Pokrój na kwadraciki wielkości ok 4-5 cm i po przekątnej nałóż marmoladę. Da robi po przekątnej złóż i rożki gotowe. Nasta piekarnik na 170 stopni, posmaruj ciasteczka białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut - aby nabrały złocistego koloru.
Można posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)