Ostre meksykańskie danie idealnie się sprawdza jako gorące danie na liczną imprezkę. Chili con carne przygotowujemy wcześniej, jedynie na świeżo fajnie jest zrobić tortille.
Składniki na Chili con carne:
600 g mięsa mielonego wieprzowego
2 czerwone papryki
1 duża cebula
oliwa i 1 łyżka masła do smażenia
250 g fasoli czerwonej z puszki
300 ml bulionu
300 ml przecieru pomidorowego
garść świeżych ziół (oregano, tymianek)
8 ząbków czosnku
3 łyżeczki kminku
5 ziaren pieprzu czarnego
po 2 łyżeczki soli morskiej, chili oraz papryki słodkiej
Czosnek drobno posiekaj, rozetrzyj z solą i pozostałymi suchymi przyprawami na pastę. Paprykę pokrój w paski a cebulę w pół księżycę. Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło, smaż na patelni z pasta przyprawową. Gdy mięso stanie się szare dodajemy odcedzona fasolę, cebulę oraz paprykę. Całość zalej bulionem i przecierem. Duś 2 godziny na wolnym ogniu.
Do powyższego dania idealne są domowo przygotowane tortille, oto przepis:
170 g mąki pszennej
170 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
50 g masła
200 ml wrzącej wody
Do miski wsyp obie rodzaje mąki, sól, sodę i wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wodę, szybko wyrabiaj (np robotem kuchennym) aż składniki się połączą. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyrabiaj ręcznie aż będzie elastyczne. Zawiń je w folie spożywczą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta wielkośc orzecha właskiego, wałkuj, na średnicę około 12 cm. piecz na dobrze rozgrzanej suchej patelni po 1 minucie z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)