Kotleciki, które smakiem nie różnią się od zwykłych pracowitych jednak gołąbków. Same wiele ile czasu trzeba mieć aby przygotować prawdziwe gołąbki. Tutaj smak mamy ten sam, ale wykonanie szybsze:) Początkowo planowałam je zrobić jak zwykle czyli najpierw piec na patelni, a potem dusić w garnku, ale poszła mega na łatwiznę. Uformowałam kotleciki, położyłam na naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do piekarnika. Potem tylko zalałam ekspresowym sosem pomidorowym i proszę...
Składniki na gołąbki:
250 g mięsa z szynki
1/2 szkl. surowego ryżu
400 g młodej kapusty
3 ząbki czosnku
1 cebula
jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Mięso mielimy, pod koniec dodając czosnek i cebulę. Ryż gotujemy na sypko. 1/2 szkl. ryżu wrzuciłam do szybkowaru, zalałam 1 szkl. wody (proporcja 1:2) i po 10 minutach miałam gotowy ryż. Jeśli nie macie szybkowaru róbcie oczywiście w zwykłym garnku. Wtedy potrzeba troszkę więcej czasu. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.
Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie formułujemy kotleciki, które należy układać w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Kotleciki wstawiamy do piekarnika na 40 minut i zabieramy się za przygotowanie sosu.
Składniki na sos:
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 łyżka masła
jarzynka do smaku
1/2 lista wody
Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy jarzynkę. Pomidory mieszamy blenderem i powstały sos wlewamy razem z wodą do rondelka. Gotujemy i zalewamy nimi nasze gołąbki. Pieczemy jeszcze około 10 minut i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)