niedziela, 8 grudnia 2013

Kotleciki a'la gołąbki





Kotleciki, które smakiem nie różnią się od zwykłych pracowitych jednak gołąbków. Same wiele ile czasu trzeba mieć aby przygotować prawdziwe gołąbki. Tutaj smak mamy ten sam, ale wykonanie szybsze:) Początkowo planowałam je zrobić jak zwykle czyli najpierw piec na patelni, a potem dusić w garnku, ale poszła mega na łatwiznę. Uformowałam kotleciki, położyłam na naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do piekarnika. Potem tylko zalałam ekspresowym sosem pomidorowym i proszę...

Składniki na gołąbki:
250 g mięsa z szynki
1/2 szkl. surowego ryżu
400 g młodej kapusty
3 ząbki czosnku
1 cebula
jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz

Mięso mielimy, pod koniec dodając czosnek i cebulę. Ryż gotujemy na sypko. 1/2 szkl. ryżu wrzuciłam do szybkowaru, zalałam 1 szkl. wody (proporcja 1:2) i po 10 minutach miałam gotowy ryż. Jeśli nie macie szybkowaru róbcie oczywiście w zwykłym garnku. Wtedy potrzeba troszkę więcej czasu. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.
Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie formułujemy kotleciki, które należy układać w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Kotleciki wstawiamy do piekarnika na 40 minut i zabieramy się za przygotowanie sosu.

Składniki na sos:
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 łyżka masła
jarzynka do smaku
1/2 lista wody

Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy jarzynkę. Pomidory mieszamy blenderem i powstały sos wlewamy razem z wodą do rondelka. Gotujemy i zalewamy nimi nasze gołąbki. Pieczemy jeszcze około 10 minut i gotowe :)

SMACZNEGO !!  :) :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)