niedziela, 8 grudnia 2013

Domek Baby Jagi


Deser ten jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Mama bardzo często go robiła, a mimo to zawsze gdy był już gotowy do jedzenia każdy tylko pilnował drugiego aby nie zjadł za dużo. Rozchodził się w chwilę. Nic nie dawało to, że mama zaczęła robić dwa domki - i tak znikały migiem. Szukałam ostatnie na swoje urodziny jakiegoś szybkiego przepisu na ciasto i mój mąż przypomniał mi o istnieniu tego ciasta. 
Troszkę napiszę jeszcze o serniku. Ważne jest aby ser który kupujemy był w kostce, a nie już gotowy mielony - gdyż tamte sery są zbyt rzadkie i mogła by nie wyjść odpowiednia konsystencja. Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu - jedyny minus to to, że ser trzeba zmielić kilkakrotnie - ale uwierzcie mi WARTO.

Składniki:
2 duże opakowania herbatników
500 g sera białego 3 krotnie zmielonego
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
100 g masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżka kakao

Masło ucieramy na puch, dodajemy żółtko, cukier i ser. Dalej uciekamy aby powstała puszysta masa. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy skórkę z cytryny a do drugiej przesiewamy kakao (przesiewamy aby nie robiły się grudki). 

Na blacie rozłóż folię aluminiową. Rozłóż na niej herbatniki 3 kolumny i 3 wiersze. WAŻNE - dłuższe boki herbatników musza być równoległe do blatu. Na herbatniki wykładamy biała masę. Następnie kolejna warstwa herbatników - tyle że tym razem krótsze boli muszą być równoległe do blatu. Teraz kolej na ciemną masę. Należy masę wykładać bardzo delikatnie aby herbatniki się nie porozjeżdżały :)
Na środku czekoladowej masy można wyłożyć konfiturę, po złożeniu będzie ciekawie wyglądało.

I teraz pozostaje składanie. Dwie zewnętrzne kolumny podnosimy do góry i składamy na siebie -  w taki własnie sposób powstaje nam trójkąt.

Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 


Polewa czekoladowa:
1 koszta czekolady minimum 70% tłuszczu
1 łyżkę masy
4 łyżki mleka

Wszystkie składniki razem roztapiamy w kąpieli wodnej*. Ciepłą jeszcze polewę rozprowadzamy na domek i posypujemy. Można posypać kokosem, wiórkami białej czekolady, płatkami migdałowymi lub mielonymi orzechami.

*Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej potrzebujesz naczynie żaroodporne oraz garnek z wodą. Na garnek z gotująca się wodą wykładasz naczynie z wszystkimi składnikami i już samo się rozpuszcza :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)