niedziela, 15 grudnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią



Ulubiona zapiekanka mojego męża. Jest dość czasochłonna, ale łatwa w przygotowaniu. Ziemniaki, mięsko, cukinia - bo jakieś zdrowe warzywo musi być :) Wszystko zalane sosem beszamelowym i posypane serem - mniam. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, ale powiem Was szczerze - zróbcie więcej bo 100 razy lepiej smakuje odgrzewana na patelni :) Taka moja mała rada :)

Składniki:
1 kg ziemniaków
300 g mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka)
2 cebule
1 cukinia (około 300g)
150 g sera żółtego do posypania - starty na tarce 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka, chili, kminek

Na początek myjemy mięso i kroimy na niewielkie kawałki. Marynujemy w czosnku i przyprawach oraz odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki. Prawda jest taka że im wcześniej zamarynujecie mięso tym będzie lepsze. Śmiało zamarynować można je dzień wcześniej :) Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z wszystkich stron aby zamknęły się pory i przykrywamy pokrywką. Aby mięso się nie przypaliło podlewamy co troszkę wodą lub bulionem - jeśli taki akurat macie. Mięso dusić powinno się około godziny żeby było już dosyć miękkie. Pod koniec duszenia mięsa dodajemy cebule i cukinie pokrojone w paski

W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy jak na grube frytki. Wrzucamy do gotującej się wody -gdy woda z ziemniakami się zagotuje to czekamy 5 minut i odcedzamy. Bardziej polecam użycia naczynia do gotowania na parze - wrzucamy ziemniaki na około 15 minut - nie mogą być surowe, nie mogą też być super miękkie.

Gdy ziemniaki się gotują najwyższy czas na przygotowanie sosu beszamelowego

Składniki na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1,5 - 2 szkl. mleka (w zależności jak gęsty sos preferujecie)
gałka musztatołowa
odrobina soli i pieprzu

Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, chwilę mieszamy. Następnie wlewamy mleko i czekamy aż sos zacznie gęstnieć. Mieszamy od czasu do czasu aby się nie przypalił. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem do smaku. 


Do naczynia żaroodpornego wykładamy:
ziemniaki, mięso z warzywami, sos beszamelowy, ser żółty.

Wstawiamy do piekarnika (190 stopni, termoobieg) na 40-50 minut  

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)