Mega słodkie ciasto. Tarta jest krucha, delikatna i bardzo soczysta. Dzięki polaniu jej roztopionym masłem jabłka otoczone są sosem o konsystencji dżemu.
1 i 1/4 szkl. mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
pół kostki margaryny
Składniki na nadzienie:
4 jabłka
6 łyżek cuktu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki przennej
2 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
białko do posmarowania
sok z cytryny
Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej cukier oraz sól, pokrojone masło (lub starte na tarce) oraz odę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
W tym czasie można przygotować nadzienie. Jabłka obierz, pokrój na połówki, każda połówek na 6 plastrów. Do jabłek wsyp 4 łyżki cukru i cynamon. Wymieszaj dokładnie. Mąkę i pozostałe 2 łyżki cukru wymieszaj.
Ciasto wyjmij z lodówki,rozwałkuj na średnicę 30 cm. Przełóż do blachy na tarty tak aby ciasto wystawało z tortownicy. Nakłuj widelcem ciasto i posyp mieszanką mąki i cukru. Brzegi zostaw nieposypane. Na to wykładaj zwięźle jabłka, polewamy go świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz roztopionym masłem. Zawiń brzegi ciasta do środka i gotowe. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)