Gęsta i bardzo syta wersja kapuśniaku. Dodatkowo mocno kwaśna. Ale czasem mam ochotę na taki zastrzyk dobroci :)
Składniki:
30 dkg kapusty kiszonej
20 dkg ziemniaków pokrojonych kostkę
5 plasterków boczku (około 15-20 dkg)
1 mała marchewka starta na tarce
sól, pieprz do smaku
Wywar mięsny - ja miałam wywar z boczku. (1 litr wystarczy)
Do gotującego się wywaru mięsnego dodaje boczek pokrojony w kostkę oraz ziemniaki i gotuje około 15 minut.
Po tym czasie wrzucam marchewkę i jeszcze chwilę gotuje aby ziemniaki były mięciutkie. Gdy to nastąpi dorzucam kapustę kiszoną - ważne jest że nie wyciskam ani nie gotuje jej wcześniej. To jest cały sekret.
Kapuśniak gotuje tak długo aż kapusta stanie się miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)