niedziela, 15 grudnia 2013

Kajzerki



Po raz kolejny skorzystałam z bloga, ale nie żałuje. Właścicielka bloga ma wspaniałe pomysły na przepisy dlatego często odwiedzam jej stronę i szukam inspiracji na coś nowego.

Składniki na około 12 bułeczek:
3 szkl. mąki przennej
3/4 szkl. letniej wody
12 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła

Z drożdży robimy robimy rozczyn - drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 1 łyżką wody i łyżką mąki - mieszamy aby wszystko się połączyło i odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy najpierw suche składniki, mieszamy, potem dodajemy rozczyn i wodę i wyrabiamy ciasto około 3-4 minut. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od dłoni wlewamy ciepły jeszcze tłuszcz i dalej wyrabiamy. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie formułujemy niewielkie bułeczki, każdą nacinamy - robiąc znak +.

  
Smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)