sobota, 7 grudnia 2013

Placuszki z cukinii




Przedstawiam Wam alternatywę do placków ziemniaczanych. Te są równie chrupiące, można je podawać do mięsa albo same z jogurtem i czosnkiem. Mają lekko słodkawy smak (podejrzewam że dzięki odrobince cebuli). Moje nie są idealnie zwarte, gdyż dodałam minimalną ilość mąki – wiecie każda kilokaloria ma znaczenie J
Składniki:
1 nieduża cukinia (około 300g)
1 mała cebula
1 jajko M
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
sól/pieprz

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę w półksiężyce. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce.
Patelnie teflonową najlepiej – gdyż nie będziecie musiały użyć więcej niż 1 łyżka oleju J - rozgrzewamy i łyżką nakładamy placuszki po uprzednim spryskaniu patelni olejem. Smażymy z obu stron na złoty. Mnie zajęło to około 2 minuty z każdej ze strony.
Podajemy jako dodatek do mięsa lub z sosem czosnkowym (jogurt naturalny wymieszaj ze świeżym czosnkiem i solą).

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)