niedziela, 15 grudnia 2013

Pieczony królik z zasmażanymi buraczkami



Czasochłonny, niedzielny obiad :) Nie często mam czas aż tyle przygotować ale tym razem mi się udało. Królik jest soczysty, z lekko słodką nutką. Zresztą wypróbujcie sami.

Królik:
2 nóżki 
2 cebule
po 1/3 łyżeczki: papryki, chili, kminku mielonego,
odrobina pieprzu
łyżeczka jarzynki,

Wszystkie przypray wymieszać. Królika umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć mieszanką przypraw. Cebule pokroić na kawałki i obłożyć nią królika. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, Zresztą im dłużej poleży tym lepiej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut przykrytego potem na 30-40 minut bez przykrycia. Można dodać ewentualnie troszkę margaryny do naczynia żaroodpornego. Po upieczeniu powstaje super cebulowy sosik. Można nim polać królika. 

Zasmażane buraczki:
1 kg buraków
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka masła

Buraki ugotować. Gdy przestygną obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuścić masło, dodać buraki i dopraic do smaku. Dusić około 15-20 minut.

Ziemniaczki pieczone w piekarniku:
1/2 kg malutkich ziemniaków
po łyżeczce:
jarzynka
chili
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
oliwa wg uznania (ja daję około 1 łyżki)

Ziemniaki obieramy i wrzucamy do gotującej się wody. Powinny się pogotoać około 10-15 minut. Odcedzamy. Na blaszkę wylewamy oliwę wrzucamy ziemniaki z wszystkimi przyprawami, mieszamy. Wstawiamy d piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut (Termoobieg z grillem).
I obiad gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)